Waarom gebruiken veel mensen een hondentuigje omdat de hond te veel trekt aan zijn lijn en dat is slecht voor zijn nek, dat klopt.

Maar als je een pup in huis krijgt is er veel te leren voor baasje en pup. Het begint met uitlaten, gebruik gewoon een halsbandje niet te strak omdoen en aan een korte lijn van een meter. Leer je pup met geduld naast je te blijven lopen liefst aan de linker kant en niet voor je. Vind de pup uiteindelijk heerlijk om naast iemand te lopen die zelf rustig en stabiel is. En wanneer je de pup dit geleerd heb is een hondentuigje overbodig.

Een hondentuigje bij een pup dan zitten de bandjes onder zijn oksels van de voorpoten meestal ook nog te strak hierdoor trek je zijn voorpoten uit elkaar en knel je de oksels af met alle gevolgen nadien. Een hondentuigje die over zijn rug loopt is nog veel gevaarlijker nu trek je bij het minste geringste aan zijn rug die gaat bol staan een hernia wordt aangewakkerd.

Halsband of hondentuigje

1hw

De meeste honden dragen een halsband,  maar veel hondeneigenaren zijn zich er niet van bewust dat een gewone halsband ook  schade kan veroorzaken wanneer de hond trekt. Een halsband is niet de ideale keuze  wanneer u met uw hond gaat wandelen. Fysiologisch gezien is de hondennek vergelijkbaar met die van de mens. Er zijn mensen die beweren dat een hond niet veel hinder van een halsband heeft, omdat een hondennek veel steviger en sterker is, maar  juist op de plek waar de halsband druk  uitoefent zijn er weinig spieren. Wanneer u  met uw vingertoppen over de keel van de  hond gaat, kunt u de kwetsbare luchtpijp voelen. In de hals van een hond liggen naast de luchtpijp nog veel kwetsbare weefsels en organen die makkelijk beschadigd kunnen worden,  denk daarbij o.a. aan de bloedvaten, zenuwen en de schildklier. Slipkettingen en prikbanden veroorzaken de meeste schade, maar zelfs als een hond lichtjes  trekt bij een normale halsband kan dit al schade veroorzaken. Letsels die regelmatig voorkomen zijn: Hoofdpijn, beschadigde luchtpijp of strottenhoofd, verhoogde oogdruk, een beschadigde schildklier enz. Een beschadigde schildklier kan leiden tot de volgende symptomen: weinig energie, gewichtstoename, huidproblemen, haaruitval, oor infecties en het falen van organen. Het trekken aan de halsband kan ook leiden tot storing van het zenuwstelsel aan de voorpoten.  Het regelmatig likken aan de voorpoten of zelfs kreupelheid zou kunnen worden gerelateerd aan  de halsband. In ernstige gevallen (vooral bij het gebruik van slip kettingen of prikhalsbanden) kan het trekken leiden tot een whiplash of gebroken nekwervels. Nekletsel kan zelfs leiden tot verlamming, door  verhoogde oogdruk kan een hond blind worden.

Uit het voorafgaande kun je concluderen dat het gebruik van hondentuigjes aan te bevelen is, maar hierbij moeten wel kanttekeningen gemaakt worden. Een hondentuig moet passend zitten, dus verstelbaar zijn, het mag nergens knellen. De  bewegingsvrijheid van de hond mag niet beperkt worden, de oksels en voorpoten moeten vrij kunnen bewegen, want als dit niet zo is kunnen ook tuigen voor fysiologische problemen zorgen. Ook de bevestigingsringen mogen de honden niet irriteren. Voor de hond is het niet prettig  wanneer de metalen ring met musketon op de wervels ligt, door irritatie kan de hond zelfs scheef gaan lopen. Wanneer de hond thuis is, kan men het tuigje het beste afdoen, zodat de hond er geen hinder van ondervindt. Een halsband kan thuis altijd gedragen worden. Deze is handig voor het bevestigen van de identificatie (naast de chip) voor als de hond een keer wegloopt. Zo kan de vinder de eigenaar snel opsporen. Honden tuigen hebben nog een groot voordeel op een halsband. Bij een halsband kan een hond ontsnappen door het over zijn kop te trekken, met een hondentuigje gebeurt dat niet.

Corrigeren 

Vaak krijg ik de opmerking van mensen dat zij geen tuig kunnen gebruiken omdat zij een grote  sterke hond hebben die zij anders niet kunnen houden. Zij vinden het nodig een hond te corrigeren met een ruk als deze trekt. Ik kom regelmatig mensen tegen die op deze manier bezig zijn hun hond het trekken aan de lijn af te leren, na lange tijd is er vaak nog weinig resultaat te zien. Buiten dat deze manier van trainen vaak weinig effect heeft, breng je niet alleen je hond ernstige schade toe, maar belast je ook je eigen schouders. Ook het gebruik van zogenaamde  anti-trek tuigen is niet de ideale oplossing

een andere manier van trainen verdient de voorkeur.

Mensen die beweren dat het niet zonder fysieke correcties kan zouden eens op een andere  manier moeten gaan denken. Zij moeten niet denken dat zij het trekken moeten afleren, maar dat  zij de hond leren naast hen te lopen. Daar zit een wezenlijk verschil in, men leert geen  ongewenst gedrag af, maar leert de hond gewenst gedrag aan. Gedrag dat hij niet gelijk kan  uitvoeren met het ongewenst gedrag. Een hond die netjes naast de eigenaar loopt (gewenst  gedrag) trekt op dat moment niet aan de lijn (ongewenst gedrag). Positieve bekrachtiging (positive reinforcement) is daarbij het sleutelwoord( Cesar Millan!!). Het netjes bij de  eigenaar lopen wordt beloond. Op deze manier heb ik in het verleden samen met vele stagiaires, die soms nauwelijks meer wogen dan de grote, sterke honden waarmee ze werkten, met succes vele asielhonden getraind, honden die daarvoor vaak geen enkele opvoeding hadden genoten.  Lukt je dat niet alleen, ga dan naar een hondenschool waar goedopgeleide bekwame trainers je  kunnen helpen.