Over sterilisatie van uw hond is veel informatie te vinden zeker op internet. Bij google leest u alleen maar over de mogelijke voordelen van sterilisatie en ziet u ook niks anders dan dierenklinieken die dit promoten uit commerciële redenen. Maar sterilisatie is iets anders dan wat de dierenklinieken bij je hond uitvoeren dat is namelijk Castratie, tegenwoordig vanaf 6 maanden maken ze van je puppy fysiek een OMA of OPA.
Hoezo dan!! U gaat er niet mee fokken of u wilt geen loops teefje meer want ze werd schijnzwanger en dat is zo zielig, nee hoor is heel normaal, wat abnormaal is dat je de eierstokken en baarmoeder laat verwijderen en alleen zo voorkom je loopsheid en schijnzwanger bij het teefje, het hormoon oestrogeen is door middel van een castratie ook gelijk verwijderd uit het teefje. Mijn reutje is zo fel naar andere honden toe en hij wilt alleen maar rijen ook op kinderen, weet je dit gedrag komt meestal omdat het reutje zich nog zo onzeker voelt en mogelijk stress ervaart, reutjes hebben namelijk het hormoon testosteron en dit hormoon hebben ze nodig om uit te groeien tot een stabiele volwassen hond, dus maak geen bange onzekere hond door het hormoon testosteron door middel van een castratie (ook testikels) te laten verwijderen.
Vertrouwd u deze dierenklinieken met hun eenzijdige informatie!!
of
laat je het eigen gezonde verstand goed nadenken.
Sterilisatie, wat ook kan bij een reu, blijven de geslachtsorganen in de hond, maar worden de zaadleider (reu) en de eileider (teef) dicht gemaakt afgebonden hierdoor is de hond niet meer vruchtbaar. Dit houdt wel in dat de hond al zijn hormonen houdt en de hormoon productie blijft hierdoor gewoon bestaan. Bij honden wordt dit niet (op grote schaal) toegepast het is wel de beste optie van de twee. Castratie en sterilisatie zijn dus NIET het zelfde. Als men het over de castratie van een teef heeft wordt echter de term sterilisatie gebruikt realiseer u dat de daadwerkelijke ingreep waar men over praat dus een castratie is. Hier wordt u dus gewoon gefopt door de desbetreffende dierenarts. Nee, u had zich beter moeten oriënteren, Ja de wereld op zijn kop.
LUISTER AUB EERST NAAR DEZE OPNAME van PETRA DRIESEN in gesprek met Maurice Flinterman.
Op deze pagina in de groene balk op afspelen drukken https://api.soundcloud.com/tracks/292561471/download
—————————————————————————————
Wat is een castratie
Een castratie houdt in dat de geslachtsorganen (eierstokken en testikels) uit het lichaam worden gehaald. Dit wordt zowel bij de reu als de teef gedaan. Bij een teef kan het zijn dat alleen de eierstokken worden weggehaald (ovarioectomie) of de baarmoeder en de eierstokken (ovariohysterectomie). De ingreep kan op 2 manieren worden uitgevoerd ; d.m.v. een operatie in de middenlijn van de buik of met een endoscoop/laparoscopisch (kijkoperatie).
UW HOND IS GELIJK NA DEZE INGREEP EEN OPA OF OMA GEWORDEN EN DAT IN EEN PAAR MINUTEN TIJD
MET ALLE GEVOLGEN NADIEN.
Wat zijn de medische voor- en nadelen van een castratie? We splitsen de reu en de teef.
Medische nadelen REU: – onder de leeftijd van 1 jaar; verhoogd risico op osteosarcoma (botkanker), – verhoogt het risico op hart hemangiosarcoom (1,6 keer zo hoog) (kwaadaardige tumor), – drie keer meer risico op hypothyroïdie (te traag werkende schildklier), – meer risico op geriatrische problemen (dementie), – er kunnen vachtveranderingen optreden, – meer risico op overgewicht; wat ook weer verhoogde gezondheidsrisico’s met zich meebrengt, zoals blaaskanker, prostaatkanker en orthopedische bewegings problemen dit komt omdat het hormoon testosteron er bijna niet meer is en testosteron juist zolang mogelijk in het lichaam moet blijven wil je jong en gezond oud worden , – operatie vindt plaats onder algehele narcose.
Medische voordelen: + reduceert het risico (kleiner dan 1%) op het sterven aan testikelkanker, + reduceert het risico op prostaat afwijkingen, + reduceert het risico op peri-anale fistels, + nauwelijks risico op ontstoken voorhuid (druppelen). Maar castratie is geen garantie dat reeds ontwikkelde voorhuidontsteking geheel verdwijnt. UW HOND WORDT RUSTIGER JA DAT KLOPT MAAR WAT VERWACHT JE VAN EEN OPA OF OMA!
Medische nadelen TEEF: – verdubbeling van de kans op overgewicht. Net als bij de reu heeft overgewicht risico’s voor de gezondheid van je teef, – vergrootte kans van hemangiosarcoom (kwaadaardige tumor) van het hart (2X) en van de milt (5X) ten opzicht van een intact teefje, – drie keer hogere kans op hypothyroïdie (traag werkende schildklier), – vachtveranderingen, – operatie vindt plaats onder algehele onder narcose, – als je teef te jong is bij sterilisatie: verhoogde risico op heupdysplasie, gescheurde kniebanden, botkanker, urine-incontinentie en een kleine vulva wat het risico op bacteriële infectie verhoogt.
Medische voordelen bij de teef: + de teef wordt niet meer loops; geen bloed opruimen, geen broekjes aan eigenbelang baasje! geen lastige reuen, ze kan niet meer drachtig worden, + geen schijnzwangerschap meer, + geen kans op pyometra ontstoken baarmoeder,+ vermindert de kans op melkkliertumoren met 95-99%
Hoe kunnen we de nadelen, bij zowel reu als teef, verklaren?
Bij groeiende dieren is de hormoonhuishouding nog niet geheel ontwikkeld. Terwijl juist de hormonen cruciaal zijn voor het jonge dier om zich te kunnen ontwikkelen tot een evenwichtig, gezond volwassen dier. Alle hormonen werken samen in het lichaam. Niet alleen de hormonen vanuit de eierstokken en testikels, maar ook in de hersenen, bijnieren en in vetcellen. Hormonen helpen het lichaam groeien en ontwikkelen, zorgen voor vet en eiwitmetabolisme (stofwisseling), zorgen voor botgroei, ondersteunen de haar en huid, beïnvloeden lichaamsvorm en –grootte, gedrag en nog veel meer. Indien een dier te jong, voordat de seksuele ontwikkeling heeft plaatsgevonden, gecastreerd wordt, zijn de nadelen groot. De hormonen vanuit de geslachtsorganen zorgen, via ingewikkelde regulatiesystemen op endocrien niveau, voor ontwikkeling en volwassen worden van je hond. Dit houdt in de mannelijke en vrouwelijke kenmerken aan de buitenzijde van de hond, maar bijvoorbeeld ook de ontwikkeling van de urinewegen de groei en gezondheid. Daarbij komt dat het immuunsysteem pas op leeftijd van 12 maanden volledig is ontwikkeld en daarvoor al wordt blootgesteld aan anesthesie en medicatie.
Hoe zit het met het gedrag na castratie?
Het gedrag van de reu verandert na een castratie, het markeren neemt na een castratie met 50% af, rijden 80% en weglopen 90% omdat het niet meer onder invloed staat van testosteron. MAAR JE MAAKT GELIJK EEN OPA VAN JE HOND MET ALLE GEVOLGEN NADIEN.
Bij reuen met gedragsproblemen wordt vrij gemakkelijk een castratie geadviseerd maar wat men zich vaak niet realiseert is dat sommige problemen juist erger worden na een castratie. Daarom is het verstandig om eerst goed naar de onderliggende motivatie rondom het probleemgedrag te kijken.
GEDRAG Wanneer u bedenkt dat rijden niet altijd met seksuele opwinding of machogedrag te maken heeft, maar vaak een uiting van stress is, dan kunt u verwachten dat na een castratie die stress op een andere manier geuit gaat worden. Tel daarbij op dat na een castratie een reu vaak onzekerder wordt, Testosteron ontbreekt bijna (en dus meer stress ervaart), dan is het probleemgedrag rijden weliswaar verminderd, maar er komt een ander probleem voor in de plaats. Agressie naar andere reuen vermindert na de castratie met 62%. Maar verreweg de meeste agressie ontstaat niet vanuit machogedrag, maar uit angst. En na castratie wordt een reu minder macho, maar ook onzekerder waardoor angst vaak toeneemt. Een hond met angst agressie zal dus vaker angst ervaren en dus in meer situaties de neiging hebben om in de zelfverdediging (angst agressie) te schieten, waardoor problemen dus kunnen toenemen. Reuen die in de maanden januari t/m mei gecastreerd worden, hebben een groot risico op een meer vrouwelijke geur, waardoor andere reuen hen vaak lastig vallen. Deze ‘aanrandingen’ geven gecastreerde reuen vaak veel stress en is ook een fysieke belasting voor hun rug. Soms kan een castratie ‘het scherpe randje’ eraf halen waardoor een reu met angst agressie niet meer zo snel in de zelfverdediging schiet maar gemakkelijker te sturen wordt door zijn eigenaar. Maar een hond die niet meer durft uit te vallen omdat hij daar te bang voor is, is zeker geen gelukkige hond! Daarom is het belangrijk om heel goed naar alle emoties en aspecten van het gedrag te kijken om per individu een zorgvuldige afweging te maken.
Realiseert u zich daarnaast dat een puber een hogere testosteronspiegel heeft dan een volwassen reu. Veel probleempjes zoals markeren, rijden, macho gedrag worden minder na de pubertijd. Een bekende dierenarts zei op een seminar: “Toen ik 16 was heb ik ook een keer geblowd. Gelukkig hebben mijn ouders mij niet direct gecastreerd en het is toch nog goed gekomen met mij.” De boodschap hierachter is: vergeef een puber een keer een misstap. Met de juiste begeleiding kan hij toch uitgroeien tot een evenwichtige persoonlijkheid, ook met testikels. Het gedrag van de teef kan ook veranderen na een castratie, maar het verschil is vaak kleiner dan bij reuen.
Wat doet een castratie mentaal?
Als eigenaar staat u wellicht niet stil bij het feit dat een castratie ook wat doet met het dier. Als u stap voor stap bedenkt wat er gebeurt, kunt u zich misschien inleven waar sommige honden mee te maken krijgen. Op de dag van de operatie worden zij achter gelaten in een vreemd hok, je verliest je bewustzijn en wordt wakker, alleen. Soms heb je pijn (meeste dierenartsenpraktijken hebben een goed protocol om pijn te voorkomen, maar helaas niet allemaal), soms heb je het koud, soms ben je alleen. Als de hond hersteld is van de operatie en weer gezellig tussen soortgenoten loopt, ruikt hij ineens anders. Hij kan in een andere plaats van de roedel komen. Zijn lichaam verandert en dat kan vreemd aanvoelen. Zo kan hij door de andere identiteit zich verdrietig, boos of gefrustreerd voelen.
Wanneer – op welke leeftijd laat u uw hond castreren? LIEVER NOOIT.
Ook wat betreft de leeftijd zijn er verschillende meningen; Integraal kijkend naar de hond houdt in dat je ook kijkt of het überhaupt nodig is en zo ja op welk moment een castratie (van zowel teef als reu) het best is. Bij teefjes gebeurt castratie meestal op 8 weken, in Nederland doorgaans om commerciële redenen Dierenpraktijken handelen dus NIET IN HET BELANG (GEZONDHEID)VAN DE HOND , op 6 maanden (voor de eerste loopsheid ), Op 100 dagen na de eerste loopsheid of na een volgende loopsheid. In onze visie is het aan te raden de reu of teef niet te castreren , tenzij,.. En als het dan toch moet bij voorkeur wanneer het dier volwassen en uitgegroeid is. Dit is ras afhankelijk; Een kleine hond als een Boeren fox is eerder volgroeid dan een Ridgeback. Kan dus variëren tussen de 12 en 24 maanden. En bij een teef voorkeur pas na 24 maanden. Zodat de hond zich geheel tot volwassen dier heeft kunnen ontwikkelen. Dus de geslachtshormonen hun werk m.b.t. de groei gedaan hebben en het immuunsysteem sterk genoeg is om de operatie met bijbehorende volledige narcose, goed te verwerken.