Wij zijn gespecialiseerd in het plukken van ruwharige teckels naar het trimschema van de Nederlandse teckelclub. Dit gebeurt bij ons met de duim en wijsvinger, er word dus niet geschoren of geknipt. Om een tijdsindicatie te geven duurt een plukbeurt gemiddeld rond de 4 uur mits de plukvacht is zoals deze hoort te zijn. De teckel moet plukrijp zijn om te kunnen plukken. Het plukken wordt in alle rust en los op tafel gedaan in onze salon. Nooit je teckel wassen, ook niet met shampoo voor een plukbeurt.

Wij werken alleen volgens afspraak.

Is je ruwharige teckel aan een plukbeurt toe?

Voor info of een afspraak plannen kunt u mij bellen appen of mailen.
06-22984111 of ruwerakkers@xs4all.nl

Het komt helaas steeds vaker voor bij de ruwharige teckel dat de vacht geschoren of geknipt is. Dit gebeurt door gemakzucht of onkunde. Zo triest want alleen jou teckel is hiervan de dupe. Dit gaat zo tegen mijn gevoel in dat ik graag wil uitleggen hoe je een ruwharige vacht herkent waar bij het niet goed is gegaan.

Waarom nooit scheren of knippen? De oude plukvacht blijft zitten in het haarzakje in de huid hierdoor wordt de vacht veel dikker, je teckel krijgt het hierdoor veel sneller warm. Verder geeft het op termijn allerlei huid irritaties en jeuk hierdoor gaat de teckel krabben en bijten. De kleur van de oorspronkelijke vacht wordt gemengd met licht en donker grijs of zelfs wit haar. De structuur van de ruwe harde vacht verandert in pluis zacht en vaak krullend haar. Daardoor ontstaan er haarklitten op de poten, oksels, buik, snor en borst. Een goed geplukte ruwharige teckel heeft nooit knopen of klitten in de vacht.

Eerste twee foto`s van een wildkleur geven aan hoe erg het kan worden en hoe het moet zijn. Deze lieve teckel is gelukkig gered.

Om deze slechte vacht te herstellen duurt een stuk langer dan een normale plukbeurt, 10 uur en meer is geen uitzondering. Dikwijls duurt het twee plukbeurten om alle slechte haren eruit te plukken zodat de ruwe vacht en kleur zich kan herstellen. Deze behandeling is niet prettig voor de teckel en plukker. Het vergt veel geduld wederzijds vertrouwen en vakbekwaamheid. Maar is de vacht eenmaal hersteld dan zal jou maatje je heel dankbaar zijn.

Wanneer is je pup toe aan een plukbeurt.

Bij een nestje pups zijn de vachten niet altijd hetzelfde. Het kan voorkomen dat er een pup bij zit met een wat langere vacht. De meeste mensen vallen als een blok voor dit uiterlijk. Toch verdiend deze vacht  wat meer aandacht en zal wat eerder en vaker geplukt moeten worden in het eerste jaar dan zijn broertje of zusje die gladder is. Uiteindelijk door goed te plukken krijgen ze allemaal een ruwharige vacht.  De eerste plukbeurt is wanneer de vacht anderhalf maximaal twee en een half cm is. Deze lengte geld voor alle pups ongeacht hun leeftijd. Vind je dit nu lastig om zelf te bepalen geen probleem stuur ons een duidelijke foto van je pup, geven wij jou vrijblijvend een eerlijk antwoord en advies. Een volgende  plukbeurt is uiterlijk na drie maanden voor een pup met een wat langere vacht.

Onze eigen pups worden vanaf acht weken zo nu en dan lichtjes geplukt op de bank wanneer de pup lekker rustig is. We verwijderen wat dons en langer haar. Op deze manier wen je de pup aan plukken en je bent lekker bezig met hem wat de innige band versterkt  tussen jou en je pup. Rond de zevende of achtste maand plukken wij de pup voor de eerste keer.

Een volwassen ruwharige teckel net geplukt.