Helaas komt het steeds vaker voor dat een ruwharige teckel geschoren of geknipt is. Dit gaat zo tegen mijn teckel liefde in dat ik graag wil uitleggen hoe je een ruwharige vacht herkent waarbij het niet goed is gegaan.

Wij zijn gespecialiseerd in het plukken van ruwharige teckels naar het trimschema van de Nederlandse Teckelclub. Nooit voor een plukbeurt de ruwharige teckel wassen met shampoo.

Als een ruwharige teckel plukrijp is meestal rond de negende maand na de vorige plukbeurt doet plukken geen pijn de haren zitten los en moeten verwijderd worden uit het haarzakje om plaats te maken voor de nieuwe haren. Uit commerciële oogpunt is Strippen ontstaan een nachtmerrie voor je teckel en dan ook nog om de 3 of 4 maanden herhalen. Voor het baasje een dure aangelegenheid.

De enige juiste manier van plukken, dit houd in alle haren die los zitten worden er uit geplukt inclusief de grijze en witte haren en andere afwijkende kleuren zodat de onder vacht van bv een wildkleur de kleur bruin zichtbaar is.

Zo behoud de ruwharige teckel zijn hele leven lang de harde ruwharige vacht met de originele kleur zoals deze gefokt is. Leeftijd heeft niets te maken met afwijkende kleuren zoals grijs en wit deze kleuren horen niet thuis in een vacht van een ruwharige teckel.

Wanneer je een ruwharige teckel niet goed plukt, scheert of knipt veranderd zijn vacht in een onherkenbare kleur die zacht en pluizerig is.

De oorspronkelijke kleur wordt steeds meer gemend met licht tot donker grijs of zelfs wit haar. Uiteindelijk krijgt je ruwharige teckel een compleet ander uiterlijk meestal een grijze look met knopen en haarklitten op de poten oksels onderbuik snor en borst. Verder blijft de oude vacht zitten in de haarzakjes de nieuwe vacht wordt hierdoor voller daardoor heeft de ruwharige teckel het sneller warm, krijgt allerlei huidirritaties en gaat krabben van de jeuk.

Foto links een half geplukte ruwharige vacht. Foto rechts het resultaat als je een ruwharige laat scheren.

Een wildkleur 2 jaar jong met een mooie bruine onder vacht maar zijn uiterlijk lijkt door deze verkeerde vacht door te scheren en knippen erg oud, te bizar voor woorden.

Om deze slechte vacht te herstellen duurt een plukbeurt een stuk langer tien uur of meer is geen uitzondering. Het duurt meestal twee plukbeurten voordat de ruwharige vacht en kleur kan herstellen. Deze plukbehandeling is voor zowel de hond als plukker meestal niet zo prettig. Het vergt veel geduld wederzijdse vertrouwen en vakbekwaamheid. Maar is de vacht eenmaal hersteld (wat niet altijd lukt helaas) dan zal jou ruwharige teckel je heel dankbaar zijn.

Wanneer is een pup toe aan een plukbeurt.

Bij een nestje pups zijn de vachten niet altijd allemaal hetzelfde. Het kan voorkomen dat er een pup bij zit met een wat langere vacht. De meeste mensen vallen als een blok voor dit wollige uiterlijk. Toch verdiend juist deze vacht wat meer aandacht. Zorg thuis ervoor dat de vacht niet gaat knopen of haarklitten krijgt kammen over de huid met een kam is echt aan te raden. Ook wat eerder en vaker moet er geplukt worden in het eerste jaar dan zijn broertje of zusje die een korte vacht hebben. Uiteindelijk door goed te plukken krijgen ze allemaal een ruwharige vacht.  De eerste keer plukken is wanneer de zachte puppy vacht echt los zit het moet leuk zijn en blijven voor je pup om geplukt te worden, is dat helaas niet het geval dan zal de vervolg plukbeurten alleen maar moeilijker worden met alle gevolgen nadien. Blijf daarom altijd tijdens de eerste plukbeurten bij je ruwharige teckel dat je zeker weet dat het goed gegaan is.

Vind je het nu lastig om zelf te bepalen of je ruwharige teckel plukrijp is dan kan je ook langskomen dat wij dit controleren of stuur een duidelijke foto naar ons zodat wij kunnen zien of het tijd is voor een puppy plukbeurt maar voor de zekerheid pluk zelf een klein beetje haar dan weet je of het los zit.

Wanneer je ruwharige teckel de volgende plukbeurt nodig heeft hangt af van de vacht. Dit bespreken we dan na het plukken.

Onze eigen pups worden vanaf acht weken zo nu en dan lichtjes geplukt op de bank wanneer de pup lekker rustig is. We verwijderen wat dons en langer haar. Op deze manier wen je de pup aan plukken en je bent lekker bezig wat de band versterkt tussen jou en je pup. Rond de zevende of achtste maand wanneer het echt plukrijp is plukken wij de pup voor de eerste keer.

Wij plukken op ambachtelijke wijze dit gebeurt bij ons met de duim en wijsvinger
Er word dus niet geschoren of geknipt.

Om een tijdsindicatie te geven duurt een plukbeurt gemiddeld rond de 4 uur mits de plukvacht is zoals deze hoort te zijn.

Het plukken wordt in alle rust los op tafel gedaan.

Wij werken alleen volgens afspraak:
Voor info of een afspraak maken kunt u mij bellen, appen of mailen via de onderstaande gegevens.

06 229 84 111 of via e-mail

Hoge Bremberg 27A, 4873LD Etten-Leur