Onze teckels eten elke dag iets anders zeven dagen per week vlees en vis diepgevroren worsten met 1/3 deel gekookte rode bieten – wortelen en ronde zilver vlies rijst. De worsten zijn van drie verschillende leveranciers nl Dogmeat – Kivo – en rund worsten van een slager die zijn eigen vee slacht. De tussendoortjes zijn verse vis een ei en wat wij zelf drogen kippenpoten konijnen oren vis huiden en meer. 

Waarom vers vlees omdat de voordelen van vers gevoerde teckels en teckel pups zijn: *Betere algehele gezondheid en weerstand.
*Betere bot en spiermassa. *Minder vatbaar voor allergieën. *Minder huidproblemen. *Minder maag-darm klachten. *Het verouderingsproces wordt vertraagd, organen zoals lever, hart en nieren blijven langer en beter functioneren. *Minder last van vlooien, teken en mijten. *Geen tandplak, geen tandsteen m.a.w. geen stank uit een vers gevoerde honden bek. *Mooiere glanzende vacht, geurloze vacht. *Reductie van de ontlasting met 50 % *Een droge geurloze keutel die verpulvert als je er per ongeluk op gaat staan. *Hoger geboortegewicht pups. *Hogere melkgift bij lacterende teven. *Honden zitten beter in hun vel en genieten zichtbaar van hun maaltijden.

Waarom geven wij geen brokken aan onze teckels, ze hebben geen last meer van tandplak en rotte tanden en kiezen, de vacht is mooier meer glans en geen droge huid /schilfers meer, geen problemen met allerlei aandoeningen( ziektes). Toen er nog geen commerciële brokken industrie was kregen onze honden alles te eten wat ook bij ons op tafel stond. Verse pens, hart en botten dit gingen mijn ouders toen halen bij een slager en ik kan mij herinneren nooit problemen met allerlei ziektes die er  nu wel  zijn, geen problemen met de tanden en ze werden gewoon gezond oud.  Nu 11-05-2018 Kanker bij huisdieren en mens neemt epidemische vormen aan. De waarheid die fabrikanten van diervoeding angstvallig geheim proberen te houden , neem even de tijd voor Dierenarts Tannetje Koning, waarom vers vlees voeren en geen brokken.

Anti-oxidanten zijn nodig in droogvoer producten gezien het voorkomt dat het voer ranzig word of gaat schimmelen, is natuurlijk de grootste onzin bij biologische producten gebruiken ze geen anti oxidanten maar natuurlijke producten. Anti-oxidanten hoeven niet chemisch te zijn, een combinatie van vitamine C en E doet precies hetzelfde maar is iets duurder en dat betekend minder winst. Chemische anti-oxidanten hebben als enig voordeel dat ze goedkoper zijn en hebben vele nadelen.

Een boek van Sharla Race 2009 Food can make you ill laat ons zien wat antioxidanten met ons doen en waarvoor deze gebruikt worden zie hier. Een voorbeeld in table 2 Wat doet Animal feed tussen dit rijtje hieronder, wow te gek voor woorden toch!!

Table 2: Non food uses of BHA, BHT, and TBHQ Animal feed Paperboard Anti fungal powder Petroleum products Cosmetics Plastic Dietary supplements Plastics and elastomers Electrical transformer oils Polyethylene Embalming fluid Polyethylene food wraps Food packaging Resins Ground vehicle and aviation fuels Rubber Laquers Synthetic and natural rubbers Lubricating, turbine and insulation oils Varnishes Medicines Waxed paper Nicotine patches Waxes Paints

*BHA – Butyl Hydroxyl Anisol E 320 is veel omstreden stof, in veel landen mag het dan ook niet meer gebruikt worden in menselijk voedsel. In de jaren 50 werd BHA voor het eerst in menselijke voeding toegevoegd, ver voordat men door had wat het doet met ons lichaam. Uit onderzoek, doormiddel van dierenproeven, is ontdekt dat deze stof kanker veroorzaakte in tenminste 1 orgaan bij 3 verschillende soorten dieren, waaronder ook honden. Ook is aangetoond dat BHA de bloeddruk verhoogt. Toch mag het nog altijd gebruikt worden voor diervoeding.

*BHT – Butyl Hydroxyl Tolueen E 321 is een stof die werd oorspronkelijk werd ontwikkeld om de houdbaarheid van kleurenfilms te verlengen, tevens is het een antioxidant voor oliën en vetten, ook deze stof mag in een hoop landen niet meer gebruikt worden in menselijke voeding. In Engeland is er onderzoek gedaan naar deze stof, daaruit is bewezen dat deze stof zorgt voor vergroting van de lever, wat tot gevolg heeft dat er minder enzymen afgegeven worden die het lichaam van de hond maar zeker de mens zo hard nodig heeft. Toch mag het nog altijd gebruikt worden voor diervoeding.

* Ethoxyquine E 324 is een rubberstabilisator en landbouwbestrijdingsmiddel voor onkruid en ongedierte, dat bij de productie van hondenvoer gebruikt mag worden.  Na onderzoek is vastgesteld, dat ethoxyquine de volgende bijwerkingen heeft – De lever en nierfuncties kunnen verstoord raken. Darmbacteriën kunnen door Ethoxyquine beschadigd en sterk verminderd worden. Hierdoor kan de balans in de darmflora verstoord raken. De gevolgen kunnen zijn dat de vacht droog en broos wordt, zijn glans verliest en in ernstige gevallen uitvalt. De huid wordt in sommige gevallen schilferig. Het haar blijft weg en de huid kan zich ontwikkelen als een zgn olifantenhuid.  De dieren hebben veel jeuk en krabben zich, waardoor de kans op ernstige infecties makkelijker ontstaat. In ernstige gevallen zelfs kanker.  Er zijn zelfs berichten over leverkanker, schildklierkanker en nierfunctiestoringen. Medisch is daar weinig tegen te doen. Overstappen naar een voeding dat vrij is van Ethoxyquine is dan de enige oplossing. Het kan tot wel 4 maanden duren voor de giftige stoffen uit het lichaam verdwenen zijn. Ethoxyquine is voor menselijk voedsel dan ook verboden en u zult E324 in de E-lijsten voor mensen dan ook niet aantreffen.

—————————————————————————————————————————————————————————————————–

 Bij ons thuis in de jaren 70 gaven mijn ouders geen brokken aan de honden maar aten ze met de pot mee, mijn vader ging bij de slager vlees, botten en pens halen en ik herinner mij ze werden allemaal gezonder oud, en de honden kwamen zelden bij een dierenarts. Later in de jaren 90 gaven wij onze honden/teckels wel brokken en ze zijn er 13 jaar en ouder mee geworden. Het was makkelijker maar toch hadden de honden wel de nodige fysieke/lichamelijke problemen. Het gebit:  dat vrij snel (binnen 2 jaar) achteruit ging. De tanden werden in het begin bruiner, tandplak en tandsteen, daardoor komt er ook een vieze geur uit de bek. Een oplossing was toen om de tanden schoon te laten maken bij een dierenarts. En inderdaad dat helpt,  niet voor lang maar voor een tijdje, het probleem komt vanzelf weer terug (immers we hadden de oorzaak niet weggehaald alleen maar het probleem) dus moet je naar verloop van tijd weer naar een dierenarts om de tanden nogmaals schoon te laten maken. Na herhaaldelijk bij een dierenarts te zijn geweest, voor het zelfde probleem, viel er op een gegeven moment niet zoveel meer schoon te maken aan de tanden van onze teckels, deze waren dan in de loop der jaren zover afgebrokkeld door de tandplak en tandsteen, dat de enigste oplossing op dat moment was, om alle tanden en kiezen te laten verwijderen/trekken die niet meer houdbaar waren. 

Een ander probleem waar we tegen aanliepen was een droge schilferachtige huid, lijkt op roos zoals bij ons mensen. Meestal alleen goed waarneembaar als de teckel geplukt is. De vacht is een doffe vacht. Alleen toen vonden wij dat de teckels er goed uitzagen met glans, we weten nu beter. 

Iedereen is vrij om de juiste keuze te maken en wij willen en kunnen u helemaal niets verplichten, maar als het aan de Bende van de Ruwe Rakkers en je lieve pup ligt , alleen vlees of vis maaltijd worsten verder heeft u maatje niks nodig als hoofd voeding. Als bijvoeding alleen dierlijke producten zonder allerlei toevoegingen.